salcamul

De ce salcamul a devenit un lemn popular pentru toactoare

salcamul

Salcamul (cunoscut in unele zone ca si acat), este un lemn care este in voga si a devenit destul de popular pentru folosinta la tocatoare. In trecut, salcamul a fost pretuit pentru frumusetea naturala dar si pentru rezistenta lui. Biblia face referire la o specie de salcam, denumita salcam rosu care crestea in Africa de est, specie folosita la construirea Arcii lui Noe. Semintele si frunzele salcamului au fost folosite in scopuri medicinale. Timp de secole de-a randul s-a folosit parfum facut din esenta de salcam. In vremurile modern salcamul se regaseste in poduse precum furnirul, dusumele, arta decorative, garduri si nu in ultimul rand in bucatarie

Chiar daca esentele tari din lemn, traditionale, ca artarul, stejarul, nucul sau ciresul, raman foarte cautate pentru aspect si functionlitate, preturile lor sunt destul de mari ca si ustensile de bucatarie. Astfel, preturile acestea mari de pe piata international de profil au deschis astfel usa pentru material mai ieftine cum ar fi bambusul. Acesta este mult mai ieftin si se comporta la fel de bine. Poate si mai bine decat materialele clasice.

Tari in care salcamul creste din abundenta, precum Tailanda, Vietnam, Indonezia si India, au preluat o parte din popularitatea bambusului. Au inceput sa exploateze salcamul ca un substitut pentru lemnul tare. Spre deosebire de bambus (care de fapt e un fel de iarba), salcamul este un lemn cu esenta tare propriuzis. Salcamul este un lemn bogat in uleiuri naturale care-i confera o rezistenta sporita la apa. Bambusul este de asemenea rezistent la apa, dar datorita densitatii mari a lemnului nu a uleiorilor continute. Ceea ce inseamna ca un cutit folosit pe toactoare de bambus se va tocii mai repede decat pe tocatoare din salcam.

Cu peste 1.300 de specii care sunt raspandite pe tot globul, in Australia, Africa, America de Nord si America de Sud, Asia si Europa, salcamul este un arbore foarte raspandit. Care creste repede si nu este o specie e cale de disparitie. Aceste lucruri il fac sa se gaseasca la preturi rezonabile fata de cires, nuc si chiar stejar.

Spre deosebire de unele specii domestice, salcamul se recolteaza cand este relativ tanar, fapt pentru care cheresteaua este destul de ingusta. Astfel, tocatoarele din salcam sunt facute din bucati imbinate atat pe lungul fibrei cat si in contrafibra. Salcamul are un colorit aparte si variaza intr-o gama larga de culori, de la galben blond la nuante de maroniu.

salcamul

salcamul

salcamul

Usor de gasit, cu o infatisare care retine privirea si cu performante foarte bune in bucatarie, nu e de mirare ca salcamul a devenit o optiune populara pentru tocatoare si platouri din lemn. In plus este si acceptabil ca pret. Pe scurt nu e nimic care sa nu placa la salcam. De aceea continua sa castige in popularitate pentru folosinta sa la confectionarea tocatoarelor.

Distribuie daca-ti place !

Tags: ,

No comments yet.

Lasă un răspuns

WordPress spam blocked by CleanTalk.